5 redenen waarom je vandaag van de Kou moet gaan genieten

Fysiologisch is het interessant om waar te nemen dat als gevolg van blootstelling aan kou naast endorfine ook noradrenaline wordt vrijgemaakt. Noradrenaline is niet alleen een hormoon, maar ook een neurotransmitter die positieve invloed heeft op de aandacht en focus.

Kou is ouder dan de mens. Kou was er voordat er ook maar een enkele levensvorm bestond op aarde. Vaak wordt kou gezien als iets onplezierigs. Iets wat we, maar al te graag weer snel zien verdwijnen. We betalen zelfs flinke sommen geld om de kou te mogen ontvluchten en te vertoeven in warme oorden.

Dat een warme bestemming heerlijk genieten is zullen we niet ontkennen. Ook wij van Pragma kunnen genieten van zon, zee en strand. Toch willen we de aandacht vandaag richten op enkele bijzondere effecten van kou op onze fysieke en mentale gesteldheid. Kou doet namelijk wonderen!

Aandacht en focus

Fysiologisch is het interessant om waar te nemen dat als gevolg van blootstelling aan kou naast endorfine ook noradrenaline wordt vrijgemaakt. Noradrenaline is niet alleen een hormoon, maar ook een neurotransmitter die positieve invloed heeft op de aandacht en focus.

Geluksgevoel en daadkracht

De endorfine is een natuurlijke pijnstiller, maar naast pijnstillende eigenschappen heeft endorfine ook een positief effect op je stemming. Na blootstelling aan kou, begint je lijf weer op te warmen en ervaar je namelijk een blijdschapsgevoel. Dit komt doordat endorfine een antistresshormoon is en zorgt voor het vrijkomen van dopamine dat je daadkracht doet verbeteren.

Pijnvermindering en ontstekingsremming

Noradrenaline zorgt voor een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten (vasoconstrictie), met uitzondering van de kransvaten van het hart. Het is bekend dat noradrenaline helpt pijn te verminderen, het metabolisme te verbeteren en ontstekingen te remmen.

Sportprestaties en herstel

Zodra je weer begint op te warmen registreren de hersenen dat. De hersenen laten het bloed als het ware in een stormloop terugvloeien naar je ledematen. Pezen en botten die anders niet door het bloed worden bereikt, ontvangen nu voedselrijk bloed en kunnen daardoor ook herstellen. Blootstelling aan kou stimuleert ook de productie van mitochondriën. Dit zijn als het ware de energiecentrales van de cellen. De energie wordt door alle cellen gebruikt om hun taak goed te verrichten zoals het samentrekken van spiercellen. Zo wordt het uithoudingsvermogen bij sporten bevorderd.

Vetverbranding en afvallen

De blootstelling van je lichaam aan de kou kost energie, hierdoor heb je tot uren na de blootstelling aan kou een verhoogd metabolisme. Je verbruikt daardoor meer energie en dit komt uiteraard de vetverbranding ten goede. 

In een notendop:

We kunnen stellen dat blootstelling aan kou, harmonie schept tussen lichaam en geest. Kou werkt ontstekingsremmend, pijnbestrijdend, concentratie verbeterend, vetverbrandend, prestatieverhogend en geluk bevorderend. Wat wil je nog meer?

Delen

Andere berichten

error: Content is beschermd!
Scroll naar boven

Whole
Body Cryo

Thermo
Contrast Cryo

Leefstijl
Coaching

×

Goedendag!

U heeft vragen? Klik op helpdesk voor WhatsApp

×