Gezondheidstip: Met deze 5 immuunsysteem-hacks blijf je “in control”

Van nature heeft ons lichaam afweermechanismen, de eerste verdedigingslinie bestaat uit de huid en de slijmvliezen. De tweede afweerlinie zijn de witte en rode bloedcellen. Wat kan je nu zelf doen om je eigen immuun te boosten?  Hieronder zijn je hacks:

Koudere maanden vragen meer van je lijf

Een immuun boost in de herfst is een goede zaak. Dit heeft alles te maken met het kouder worden van het jaargetijde waardoor de lucht droger wordt en virussen beter overdraagbaar zijn. Transmissie van virussen vindt veelal plaats door handcontact, of besmet oppervlak. Ook kan overdracht van een virus door druppels plaatsvinden die door niezen of hoesten de lucht in worden gebracht. Virussen en bacteriën zijn van alle tijden, zo kennen we de Spaanse griep in 1918, de Hong Kong griep in 1968 en momenteel de Corona virus.

De incubatietijd van een griep is meestal 2 tot 3 dagen en de duur van de griep is afhankelijk van de ernst, gemiddeld 10 dagen. Kenmerken zijn onder andere vermoeidheid, verhoging, spierpijn, droge keel en bij de Corona stilletjes de adem ontnemen. Bij verkoudheid is er meer sprake van een loopneus en hoesten.

Wat kun je zelf doen aan je immuunsysteem? Hier zijn 5 tips!

Van nature heeft ons lichaam afweermechanismen, de eerste verdedigingslinie bestaat uit de huid en de slijmvliezen. De tweede afweerlinie zijn de witte en rode bloedcellen. Wat kan je nu zelf doen om je eigen immuun te boosten?  Hieronder zijn je hacks:

  1. Voeding: voeding, puur, zo min mogelijk bewerkt en zo gevarieerd mogelijk kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Hoe gezonder er wordt gegeten hoe meer voedingstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen en hoe minder stress het lichaam ondervindt van wat er geconsumeerd. Vooral groenten (salades) en fruit helpen hierbij. Bovenal drink voldoende water!
  2. Rust, een goede nachtrust, hat zal niemand verwonderen dat dit helpt het immuunsysteem te ondersteunen. Belangrijk is dat het lichaam en de geest ontspannen, alleen dan is een adequaat herstel mogelijk. Echter niet eenieder heeft een goede nachtrust. Magnesium als suppletie helpt te ontspannen en bevordert daardoor de nachtrust. Ook oefeningen overdag die het lichaamsbesef verhogen dragen bij aan een betere nachtrust, denk bijvoorbeeld aan zachte body&mind oefeningen zoals Yoga en Qi Gong.
  3. Supplementen zoals Vitamine A, Vitamine C en Dtezamen met Seleen, dat de werking van een antioxidant heeft, dragen tezamen bij aan het immuunsysteem Vetzuur Omega-3 dat helpt bij het verhinderen van uiteenlopende klachten.
  4. Regelmatig een Cryo behandeling nemen waardoor witte en rode bloedcellen geactiveerd worden. Daarnaast komt na de behandeling endorfine vrij, dit zorgt voor remming van de productie van cortisol. De behandeling werkt daardoor ontspanning in de hand en dus ook een goede nachtrust.
  5. Blijf alert op signalen die het lichaam geeft, neem wat extra herstel momenten, zoals een wandeling langs het strand of in het bos en gun jezelf de tijd om het wat kalmer aan te doen. Het is een biologisch gegeven dat de mens het beter doet als de activiteiten richting winter worden verkleind. Richting voorjaar kunnen we weer expanderen.

Delen

Andere berichten

5 redenen waarom je vandaag van de Kou moet gaan genieten

Fysiologisch is het interessant om waar te nemen dat als gevolg van blootstelling aan kou naast endorfine ook noradrenaline wordt vrijgemaakt. Noradrenaline is niet alleen een hormoon, maar ook een neurotransmitter die positieve invloed heeft op de aandacht en focus.

error: Content is beschermd!
Scroll naar boven

Whole
Body Cryo

Thermo
Contrast Cryo

Leefstijl
Coaching

×

Goedendag!

U heeft vragen? Klik op helpdesk voor WhatsApp

×